Stadslandbouw Dordrecht

Voedselbos Buiten Zinnig binnenkort van start

Er is een plan om een Voedselbos in Dordrecht op te starten!

In overleg met Stadsbeheer van de gemeente Dordrecht lijkt het snel te gaan. De gemeente is erg enthousiast en erg behulpzaam. Samen zoeken we naar een goede locatie voor het voedselbos, heel waarschijnlijk zal dit omgeving Stadspolders worden.
 

Wij (initiatiefnemers Guido Wieringa en Paul Zuijdweg) willen hier Dordrechts eerste Voedselbos realiseren en wij zijn nu op zoek naar geestverwanten die mee willen denken en doen. Liefst uit de omgeving van Stadspolders, maar elders uit Dordrecht (of omstreken) ook heel graag.
 

We zoeken:

  • denkers, die mee willen denken over het ontwerp van het voedselbos
  • doeners, die de handen uit de mouwen willen steken tijdens de realisatie en onderhoud óf
  • delers en donateurs die materialen (planten / gereedschap / kennis) ter beschikking willen stellen

Wat is nu precies een voedselbos?

Een voedselbos is eigenlijk een heel gewoon bos, maar wat het speciaal maakt is dat er namelijk ook andere bijzondere planten in staan die eetbaar zijn! 
Een bos groeit ‘vanzelf’, zonder dat mensen daar veel aan hoeven te doen. Een bos heeft geen bemesting of gif nodig om het te laten groeien. Een bos kan bijna 'uit zichzelf' heel vruchtbaar worden, en een rijke oogst geven. In een voedselbos is dan ook veel eetbaars te vinden en na enkele jaren kan de opbrengst zelfs groter worden dan de opbrengst van bijvoorbeeld een veld mais in de reguliere landbouw.
Vogels, insecten en andere dieren vinden een plekje om te leven in een voedselbos dit zorgt voor een grote diversiteit van leven.

Een voedselbos ontstaat niet helemaal vanzelf, maar moet ‘ontworpen’ of bedacht worden. Met “ontwerp” wordt bedoeld dat we op een slimme manier de planten uitkiezen die in een voedselbos komen te staan. Daarbij letten we op de eetbaarheid maar ook op andere functies die die planten in het bos kunnen hebben. Hoe slimmer het ontwerp in het begin, hoe minder ingrijpen er later nodig is – en hoe rijker de oogst zal zijn!
Er zijn al meerder voedselbossen in Nederland zoals Voedselbos Ketelbroek, Voedselbos Kralingen, Voedselbos Sualmana in Swalmen.

 

Meedoen

Als je mee wil denken, doen, delen of doneren 'like' onze Facebookpagina Voedselbos Buiten Gewoon en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen! Of stuur ons een berichtje via mailadres info@stadslandbouwdordrecht.nl. Ook kun je een berichtje achterlaten op het contactformulier van deze website.

 

 Naar het overzicht