Stadslandbouw Dordrecht

Instructiefilm voor Dordtse stadslandbouwprojecten en groenteproductie

Duurzaam telen
Gezond eten is hip. Mensen willen tegenwoordig weten waar hun voedsel vandaan komt. Ze willen aan hun kinderen laten zien hoe en waar de tomaten groeien. En ze vinden het fijn om te weten dat de groenten die ze 's avonds op hun bord hebben liggen niet volledig zijn ondergespoten met allerlei gifstoffen.

Instructiefilm van 30 minuten
We willen een instructiefilm maken waarin we uitleggen hoe je het beste met een stadslandbouwinitiatief aan de slag kunt in Dordrecht. Mensen weten vaak niet waar ze moeten beginnen. We hebben sinds vorig jaar zomer een website (www.stadslandbouwdordrecht) dankzij de gemeente. Deze site is bedoeld om het allemaal wat overzichtelijker te maken. De volgende stap is een instructiefilm van ongeveer een half uur. 

In het voorjaar beginnen
Veel mensen willen wel starten, maar hebben het geld niet of weten niet op welke manier rekening te houden met de buurtbewoners. En je moet je er niet in vergissen, het is erg arbeidsintensief. Het kan al schelen om met vrijwilligers samen te werken. In de film willen we compact de do's en don'ts vertellen. Dat werkt toch beter dan een lap tekst. We laten de valkuilen zien en benadrukken hoe belangrijk het is om een goede planning te maken. Je moet bijvoorbeeld met de moestuin in het voorjaar starten, dat kan niet het hele jaar door. Ook moet het goed worden afgestemd met de gemeente. 

Voedselkilometers
Vroeger waren we aan het onderzoeken hoe we groenten het beste konden vervoeren van Rotterdam naar bijv. Moskou. Nu kijken we hoe we de voedselproductie zo dicht mogelijk bij huis kunnen houden. Het is ook eigenlijk vreemd hoeveel er met voedsel gesleept worden. Het is opvallend hoeveel kennis over landbouw er is op het Eiland van Dordrecht. Toch is er nog veel meer mogelijk.

Crowdfunding
Om een instructiefilm te maken vraag ik namens de Stichting Platform Duurzaamheid Dordrecht € 4.000 via het lokale crowdfundingsplatform Dordrecht van Start. De actie loopt t/m 30 april 2015. Voor elke financiële bijdrage bieden wij een leuke tegenprestatie.

Anton Reker, antonreker@planet.nl

Bron: AD Drechtsteden 16 april 2015



Naar het overzicht