Stadslandbouw is in Dordrecht, naast de bestaande locaties, een vorm van tijdelijk gebruik van leegstaande of braakliggende gronden.De gemeente Dordrecht erkent het belang van stadslandbouw en heeft zich verbonden aan de landelijke Agenda Stadslandbouw opgesteld door Stadslandbouw Nederland.
Landelijk netwerk
Stadslandbouw Nederland is een landelijk netwerk, voortgekomen uit het Stedennetwerk Stadslandbouw van gemeentelijke pioniers in de stadslandbouw. De initiatiefnemers van het netwerk zijn Wageningen UR (University & Research Centre) en Netwerk Platteland.
Stadslandbouw Nederland is een stedelijk voedselplein waar we digitaal, via educatie en regionale livinglabs
Daarbij maken we dankbaar gebruik van alle kennis die bekend is via de vele partijen die bezig zijn met stedelijk voedsel en aanverwante thema’s. Doe je mee?
Heb je vragen en biedt de website geen uitkomst? Sluit je aan bij onze LinkedIn-groep met ruim 880 deelnemers en stel daar jouw vraag. Of kijk eens op de Facebookpagina Stadslandbouw.
De volgende gemeenten hebben de agenda inmiddels ondertekend:
Rotterdam, Groningen, Ede, Nijmegen, Zutphen, Geleen-Sittard, Vlaardingen, Capelle a/d IJssel, Zeist, Apeldoorn, Zwolle, Utrecht, Dordrecht, Arnhem, Alphen aan den Rijn, Steenwijkerland, Maastricht, Den Haag, Eindhoven, Breda, Almere, Alkmaar, Haarlemmermeer, Leeuwarden, Haarlem
Mini-symposium
In het kader van het stedennetwerk stadslandbouw heeft de gemeente Dordrecht, met stichting Platform Duurzaamheid Dordrecht, meegewerkt aan de organisatie van het mini-symposium ‘Samen werken aan stadslandbouw in Dordrecht’ op 30 oktober 2013 in de Duurzaamheidsfabriek, waaraan ruim 80 Dordtse stadslandbouwers en belangstellenden hebben deelgenomen. Tijdens deze bijeenkomst is het Netwerk Stadslandbouw Dordrecht van start gegaan.
Dordtse website
Het Netwerk Stadslandbouw Dordrecht is verder verstevigd met de realisatie van de website www.stadslandbouwdordrecht.nl, welke sinds juni 2014 ‘in de lucht’ is. Het Dordtse bedrijf Avant Internet bv heeft de website ontwikkeld. Door de te verwachten groeiende betrokkenheid en belangstelling voor het zelf telen van 'eetbare planten' zal de komende tijd de site met zo veel mogelijk Dordtse stadslandbouwlocaties worden aangevuld. In dit proces heeft de gemeente Dordrecht succesvol als participant opgetreden: Stichting Platform Duurzaamheid Dordrecht was opdrachtgever en de gemeente Dordrecht heeft opgetreden als deelnemer en facilitator.